Merhabalar!! Sizlerden gelen sorular üzerine, Avrupa Gençlik Portalı’na nasıl kayıt olabileceğiniz, profilinizi doldururken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve projelere nasıl ulaşabileceğiniz konusunda bir yazı hazırladım. Portal’a kayıt sürecini ve proje arama sürecini elimden geldiği kadar açık ve net bir şekilde tüm aşamalarıyla ele almaya çalıştım. Kolay ve anlaşılır olması için ise portalın web sitesinden görseller ekledim. Umarım bu yazıyı okuyan herkes portala rahatlıkla kayıt olabilir ve istediği projeye ulaşma şansını yakalar.
Kayıt aşamalarından önce hatırlamakta fayda var;
Avrupa Dayanışma Programı nedir?
Avrupa Gençlik Portalı
Kısaca bahsetmek gerekirse, eski adı ile Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen Avrupa Dayanışma Programı (ESC), 2-14 ay süre ile yurt dışı ya da yurt içinde gönüllülük yaparak yaşayabileceğiniz, seyahat edebileceğiniz ve kedinizi geliştirme fırsatı yakalayabileceğiniz ücretsiz bir programdır. Program hakkında detaylı bilgi almak için Avrupa Dayanışma Programı’nı anlattığım yazıma burayatıklayarak ulaşabilirsiniz.
Peki Avrupa Gençlik Portalı nedir / ne işe yarar?
Avrupa Gençlik Portalı, Avrupa Dayanışma Programı’na (ESC) başvuru yapabileceğiniz, başvurabileceğiniz projeleri görebileceğiniz, bu proje konularını ve ülkelerini birçok farklı filtre ile aratabileceğiniz bir portal. Sayfanın tümünün Türkçeye çevrilmemiş olması ve nereden nasıl arama yapılacağının bilinmemesi sebebiyle ne yazık ki çoğu kişi bu siteyi verimli kullanamıyor. Bu yüzden sizlere birkaç aşama ile portala nasıl kayıt olabileceğinizi, profilinizi nasıl doldurmanız gerektiğini ve projelere nasıl ulaşabileceğinizi anlattığım yazıma başlayalım.
1.Kayıt
Dil Seçimi
Öncelikle buraya tıklayarak portalın ana sayfasına giriş yapıyoruz. Karşınıza çıkan sayfanın sağ üst köşesinde sayfanın dilini değiştirebileceğiniz bir kutucuk bulunuyor. Dilerseniz oradan Türkçe dil seçeneğini işaretleyebilirsiniz fakat sayfanın tamamı Türkçe’ye çevrilmediği için içeriklerin çoğu karşınıza İngilizce çıkıyor. O yüzden benim tavsiyem İngilizce devam etmeniz olur.
Programa Katıl
Sayfada Avrupa Dayanışma Programını anlatan kısa bir yazı ile karşılaşacaksınız. Sayfayı biraz aşağıya kaydırdığınızda ise mor bir kutucuk içerisinde “Join the Corps” yazısını göreceksiniz. Bu butona tıklayarak portala kayıt sayfasına gidebilirsiniz.
Giriş Yap
Karşınıza daha önce portala kayıt olmuş olanların kullanıcı adı ve parolalarını yazarak giriş yapabileceği bir sayfa çıkacak. Portala ilk kez kayıt olanlar ise “Create an account” yazısına tıklamalılar.
Hesap Oluştur
Create an Account başlığında sizlerden isim, soyisim ve mail adresi gibi bilgilerinizi isteyecek. Bu bilgileri doldurduktan sonra “Create an account” butonuna tıklayarak kaydınızı oluşturabilirsiniz.
Burayı doldurduktan sonra kayıt yaptığınız mail adresinize bir link gelecek. Link mailinin size ulaşması 5-10dk sürebiliyor, mail hemen tarafınıza ulaşmazsa endişe etmeyin ve bekleyin.
Şifre Oluştur
Mail içerisinde gelen linke tıklayarak kedinize aşağıda belirtilen şartlara uygun bir parola oluşturacaksınız.
2.Portala Giriş
Giriş Yap
Ardından portala giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptığınızda aşağıdaki sayfa ile karşılaşacaksınız. Sayfanın en altında sizden doğum tarihinizi ve yaşadığınız ülkeyi girmenizi isteyen kutucuklar var. Onları doldurduktan sonra Avrupa Dayanışma Programı’nın ilkelerini ve katılımınızı kabul ettiğinize dair bulunan küçük kutucuğu da işaretleyerek “Continue” tıklayıp devam edebilirsiniz.
Profil Oluştur
Evet bu adımdan sonra artık portala kayıt olmuş bulunmaktasınız. Sıradaki adım ise profilinizi oluşturmak. Karşınıza çıkan sayfada sizlerden kişisel bilgilerinizi isteyen sorular bulunmakta. Gerekli kısımları (isimi, soyisim, mail adresi, iletişim dili vb.) doldurduktan sonra sizlere dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsetmek istiyorum.
Projeler
Sayfanın sol tarafında kişisel bilgilerinizin hemen altında sizlere hangi projeler için değerlendirilmek istediğinizin sorulduğu bir bölüm var, bunlar “Volunteering and Occupational projects”. Bunlardan hangisini işaretlerseniz o programlar için bilgilendirilecek ve değerlendirileceksiniz. “Occupational Projects” başlığı altındaki projeler şu an sadece AB üye ülkeleri için uygulanmakta olan iş ve staj programlarından oluşmakta olup henüz Türkiye’yi kapsamamaktadır.
Konu Seçimi
Sayfanın sağ tarafında ise ilgilendiğiniz proje konularını soran bir soru var. Burada katılmak isteyebileceğiniz program konularını işaretlemeniz sizler için faydalı olacaktır. Bu seçimi yaparken lütfen iyi düşünün. Gideceğiniz projenin konusu sizlerin orada geçireceğiniz tüm vakti ve tecrübelerinizi etkileyecektir. Çalışamayacağınızı düşündüğünüz bir alan seçmemenizde fayda var.Çünkü kuruluşlar gönüllü ararken sizin burada yaptığınız seçimlere bakarak sizinle iletişim kurabilirler.
Örneğin ben seçimimi aşağıdaki konularda yaptım, sizler de burada dilediğiniz kadar başlık seçebilirsiniz. Eğer konu başlıkları tek başına size yeterli gelmediyse, başlıkların hemen altında bulunan mavi yazıya tıklayarak, konu başlıklarının kısa içerik açıklamalarına ulaşabilirsiniz.
Bilgi ve Deneyimler
Yine sayfanın sağ tarafındaki bir sonraki soru ise sizin projeye aktarabileceğiniz bilgi ve deneyimlerinizi öğrenmek için hazırlanmış. Siz hangi alanda bilgi ve deneyim sahibiyseniz burada o başlıkları işaretlemeniz gerekiyor. Burada yapacağınız seçimler de yine kuruluşların projelerine uygunluğunuz açısından çok önemli. Bu kısım projeleri yetkinlikleri doğrultusunda doğru kişilerle eşleştirmek için hazırlanmıştır. Bu sebeple sahip olduğunuz tüm yetkinliklerinizi işaretlemelisiniz fakat lütfen yetkin olduğunuzu düşünmediğiniz bir başlığı işaretlemeyin.
Proje Tarihi
Bir sonraki başlık sizin projeye katılmak için uygun olduğunuz tarihleri belirlemek için hazırlanmış. Burada portal size iki farklı seçenek sunuyor. İlk olarak Avrupa Dayanışma Programı’na katılmak için her zaman müsaitim seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Böylelikle karşınıza farklı tarihlerde gerçekleşecek olan daha fazla proje çıkabilir.
Bir diğer seçenek olarak, projeye katılmak için kafanızda belirlediğiniz bir tarih aralığı var ise portal size buna göre seçim yapma imkanı da sunuyor. Projeye katılmak için uygun olduğunuz tarih aralığını seçerken, aynı zamanda bu kısımda projenizin kaç ay uzunluğunda olmasını istediğinizi de seçebilirsiniz.
Avrupa Gönüllü Hizmeti
Bir sonraki başlık ise daha önce herhangi bir Avrupa Gönüllü Hizmeti yapıp yapmadığınız ile ilgili. Biliyorsunuz ki daha önce uzun dönem Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmış kişiler, Avrupa dayanışma Programı’nda gönüllülük projelerine katılamıyor. Eğer daha önce AGH yaptıysanız bu kısımda projenizin ne kadar sürdüğünü belirtmeniz gerekmekte.
Koşulları kabul ettiğinize dair alanı işaretledikten sonra karşınıza kayıt olduğunuz için size teşekkür metni ileten bir sayfa çıkacak. Artık portala kayıtlısınız.
3.Profilim
Düzenle
Buradaki önemli nokta sadece kayıt olmak yeterli değil!!Profilinizi düzenlemeniz ve hakkınızdaki bilgileri özenle girmeniz gerekiyor ki kurum ve kuruluşlar sizi bulsun.
Kişisel Bilgiler
Sayfanın en üstünde bulunan başlıklardan “My Profile” kısmına tıklayarak profilinizi doldurmaya başlayabilirsiniz. Burada yukarıda gördüğünüz 5 farklı başlık ile karşılaşacaksınız. İlk bölüm kişisel bilgilerinizi içeriyor. Zaten kayıt kısmında çoğunu doldurmuştunuz, buraya tıklayarak adres ve telefon gibi eksik bilgilerinizi de girmeniz yeterli olacaktır.
Proje Bilgileri
İkinci başlıkta ise sizden kediniz hakkında sizi seçecek olan kurum ve kuruluşlara bilgi vermenizi isteyen sorular var. Bu soruları iyi bir şekilde doldurmalısınız. Bunlar bir nevi sizin projelere Motivasyon Mektubu yazarken kullandığınız bilgileri içeriyor. İlk kısımda eğitiminiz ve iş tecrübelerinizden bahsetmeniz isteniyor ve 800 karakter sınırı koyulmuş. Burada kısa ve öz bir şekilde bu bilgileri girmelisiniz. Eğer paylaşacağınız çok fazla tecrübeniz var ise, özellikle başvurmak istediğiniz ya da çalışmak istediğiniz proje konuları ile alakalı tecrübelerinizden bahsetmeniz daha doğru olacaktır. Kendiniz hakkında bilgi vermeniz gereken kısımda ise yine motivasyon mektubunda belirttiğimiz gibi kısaca kendinizden (isminiz, yaşınız, yaşadığınız şehir vb.) bahsettiğiniz bir metin ekleyebilir, ek olarak hobilerinizden, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelerden ya da kişilik özelliklerinizden bahsedebilirsiniz.
Yabancı Dil
Sonrasında ise bildiğiniz yabancı dilleri seviyeleri ile girebileceğiniz bir alan var. Dil seviyeniz düşük de olsamutlaka bu alana dil bilgisi girin.
Europass CV
Bir sonraki adım ise Europass formatında hazırladığınız CV’nizi sisteme yüklemeniz. Eğer daha önce Europass formatında CV hazırlamadıysanız burayatıklayarak Europass CV hazırlama sitesine ulaşabilirsiniz. Europass Formatında CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler için ise, 13 Adımda Europass CV Hazırlama Rehberi isimli yazıma göz atabilirsiniz.
Bu başlık altındaki diğer kısımlar müsaitlik durumunuz ve ilgilendiğiniz konuları içeren sorulardan oluşuyor. Bunları kayıt esnasında doldurmuştunuz fakat üzerlerinde herhangi bir değişiklik yapmak isterseniz, bu kısımda yapabilirsiniz.
Gönüllü Projeleri
Üçüncü başlık ise “Volunteering Projects”. Bu kısımda öncelikle Gönüllü projeleri için değerlendirilmek istediğinize dair kutucuğu işaretlemelisiniz.
Kutucuğu işaretledikten sonra ise, aşağıda açılacak olan listedeki ülkeler arasından gönüllülük yapmak istediğiniz ülkeleri işaretleyebilirsiniz. Portal seçimlerinize göre sizi profilinize uygun projelerle eşleştirecek. Gönüllülük yapmak istediğiniz yerin seçiminden sonra ise, gönüllülük tecrübelerinizi ve neden ESC gönüllüsü olmak istediğinizi anlatmanız gereken sorular var. Bu soruları cevaplarken de motivasyon mektubunda uygulanan teknikleri kullanmanız yerinde olacaktır. Soruları cevaplarken 400 karakter sınırı olduğunu unutmamanızı ve cümlelerinizi özenle seçmenizi öneririm. Soruları cevaplarken yardımcı olacağını düşündüğüm 10 Adımda Motivasyon Mektubu nasıl yazılır isimli yazıma bakabilirsiniz.
Mesleki Projeler
Bir diğer başlık “Occupational Projects” fakat başlangıçta da belirttiğim gibi bu projeler iş ve staj hareketliliğini kapsamakla birlikte Türkiye henüz bu projelerden faydalanamamaktadır. Yine de projelerden haberdar olmak istiyorsanız buradaki soruları da cevaplayabilirsiniz.
Son adım ise portal üzerinden gönderilecek olan bildirimleri almak isteyip istemediğinizi ve profilinizin görünürlüğünü içeriyor. Buradaki tüm kutucukları işaretlemeniz, hem fırsatlardan daha hızlı bir şekilde haberdar olmanızı sağlayacak hem de portal üzerindeki görünürlüğünüzü arttıracaktır.
Kaydet
Her bir başlığın içerisindeki soruları cevapladıktan sonra “Save” butonuna basmayı unutmayın.
4.Fırsatlar
Projeler
Artık profilinizi oluşturdunuz ve projelere bir adım daha yaklaştınız. Şimdi ise proje arama zamanı! Sayfanın üst kısmında bulunan “Opportunities” başlığına tıklayarak proje ülkesi, konusu, tarihi ve proje tipi seçerek şu anda başvuruya açık olan projeleri görebilir ve başvuru yapabilirsiniz. Aynı zamanda açılan harita üzerinden direkt olarak ülkeleri gezebilir ve yine projeleri bulabilirsiniz.
Aynı zamanda haritanın üzerinde bulunan seçenekler yoluyla projeleri tarihlerine göre görüntüleyebilirsiniz.
Dilerim sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan sorular için bana yorum kısmından, Instagram hesabım üzerinden ya da mektup@iamnotasupergirl.com adresinden mail yoluyla ulaşabilirsiniz.
Çok Çok Çok teşekkür ederim. Ben Azerbaycanlıyım ve Avrupa Gönüllü programına sizin yazılarınız sayesinde başvurma kararına gəldim, Bazı endişelerim vardı ama şimdi Güvenle baş vuracağım təşəkkür ederim 💚🤗
Merhabalar, Sizlere bu yazımda Avrupa Dayanışma Programı (ADP) veya İngilizce adıyla European Solidarity Corps (ESC) programına katılmak isteyen gönüllü adayları için programın içeriğine ve niteliklerine dair konulardan kısaca bahsetmek istiyorum.
Avrupa Dayanışma Programı (ADP) / (ESC) Nedir ?
Avrupa Dayanışma Programı, gençlerin kişisel gelişimleri...
Çok Çok Çok teşekkür ederim. Ben Azerbaycanlıyım ve Avrupa Gönüllü programına sizin yazılarınız sayesinde başvurma kararına gəldim, Bazı endişelerim vardı ama şimdi Güvenle baş vuracağım təşəkkür ederim 💚🤗